Asuntopolitiikasta, asuntosijoittamisesta ja vuokramarkkinoista

Osallistuin Suomen vuokranantajien vaalipaneeniin, missä puhuttiin Espoon asuntopolitiikasta. Keräsin tekstiin tähän muutamia poimintojani puheenvuorostani vastauksina järjestäjän kysymyksiin:


Mitkä ovat mielestänne kolme tärkeintä asiaa Espoon asuntopolitiikassa?

  1. Ilmastopäästöjen vähentäminen ja asumisen ekologinen kestävyys. Espoo on ottanut aktiivisen roolin ilmastopäästöjen vähentämisessä keskittämällä kaavoitusta ja rakentamista hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Espoon kaupunki ohjaa rakentamisessa energiatehokkaiden, älykkäiden energiaratkaisujen käyttöön sekä edistää uusiutuvien energialähteiden, kuten maalämmön ja aurinkoenergian käyttöä.
  2. Kohtuuhintaisen asumisen edistäminen. Näkökulma koskee Espooseen rakennettavien rahoitukseltaan tuettuja Ara-kohteiden rakentamista, mutta myös uustuotantoa. Usein kohtuuhintainen asuminen on piiloilmaisu, jolla viitataan tuetun asumisen edistämiseen, mutta mielestäni aihe niin tärkeä, että sitä täytyy edistää myös vapaarahoitteisessa uudistuotannossa. Yksi konkreettinen keino, jolla tätä kohtuuhintaisuutta voidaan tuottaa on arvioida asuntojen hintoja nostavia kaavamääräyksiä kohdekohtaisesti. Esimerkiksi parkkipaikkojen toteuttamisen vaatiminen keskustamaisella alueella, missä löytyy tienvarsipysäköintiä ei ole tarpeellista politiikkaa.
  3. Asuntotuotantotavoitteiden toteutuminen, johon liittyy tonttivarannon ylläpitäminen ja kaupunkisuunnittelun ja kaavoitustyön tuloksellisuus. Valtion ja Helsingin alueen kuntien maankäytön, asumisen ja liikkumisen MAL -sopimus luo edellytykset yhteiskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän yhteensovittamiselle ja synnyttää yhdessä toimivan kaavoituksen liikenneyhteyksien kannalta hyviä uusia alueita asumiselle. Tämä puolestaan luo edellytykset riittävälle uudelle asuntotuotannolle. Espoolla on ollut viimeisen valtuustokauden aikana kunnianhimoa pyrkiä sopimusta korkeampiin tavoitteisiin ja vuosi 2020 oli asuntorakentamisen huippuvuosi.



Millaisin toimin Espoon kaupunki voi mahdollistaa kaupungin säilyvän houkuttelevana sijoituskohteena yksityisille pienvuokranantajille?

Espoo on kasvanut viimeiden 5 vuoden aikana yli 20 000 asukkaalla ja saman kehityksen ennustetaan jatkuvan ainakin seuraavan 10 vuoden ajan. Ensimmäinen keino on säilyttää espoolaisten yritysten toimintaedellytykset hyvänä ja tukea niiden kasvua, koska osaajien muuttaminen Espooseen palvelee kaupungin taloutta, mutta myös vuokranantajien markkinoita.
Vuokralla asumisen suosio on kasvanut merkittävästi ja voidaankin puhua ilmiöstä ja muutoksessa ennen omistusasumiseen pohjautuneessa asumiskulttuurissa. Noin 25% suomalaisista asuu vuokralla. Asuinkuntien määrä on kasvanut ja eniten 1- ja 2 hengen talouksissa asuutaan vuokralla. Alle 30-vuotiaista 79% asuu vuokralla ja 39-44-vuotiaista 38%. Koen vuokra-asumisen edellytysten edistämisen merkitykselliseksi siksi, että nykyisessä paikkariippumattomuudelle rakentuvassa kulttuurissa tarvitaan erilaisia asumismuotoja.
Kysymykseen on helppo vastata vihreänä. Tiiviiden kaupunkimaisten palvelukeskustojen rakentaminen varmistaa, että asuntotuotanto ja vuokra-asuntotuotanto keskittyy paikoille joissa palvelut ja liikenneyhteydet on kunnossa. Tämä lähtökohta sisältyy vihreiden ajatukseen 15 minuutin kunnasta, jossa tärkeimmät palvelut ovat helposti saavutettavissa lähellä.
Espoossa Kokoomuksessa ja SDP:ssä on halu rakentaa uusille kaavoitettaville alueille mm. Pohjois-Espooseen pientalomattoa, joka ei aja pienien talouksien tavoitteita. Tiedossa on, että juuri pienten asuinkuntien määtä ja asuntojen tarve on kasvussa. Tätä tavoitetta hajautta infrastruktuuria voi vain ihmetellä.
Espoossa on viime vuosina priorisoinut kaupungin kasvua tukevia infrastruktuuri-investointeja. Investoinnit sisältävät myös oletuksia asuntotuotannosta hyville yhteyksille.  Pienten asuntojen tuotannolle on kova kysynyä. Meidän täytyy kuitenkin huolehtia, että tuotantoa riittää myös perheille heidän tarvitessaan suurempia asuntoja, jottei heidän tarvitse muuttaa ympäryskuntiin. Tämä on nähty mm. Espoon asunnoilla nousseena kysyntänä korona-aikana.
Kuntaomisteisten asuntojen vähentäminen ei ole Espoossa vihreiden tavoitteen mukaista. Meillä on edelleen tarvetta tuetulle rakentamiselle ja sosiaalisesti ohjatulle asuntotuotantonnolle, koska asunnottomuus on edelleen vakava ongelma.
Asuntosijoittajia kiinnostaa varmasti myös laatu ja kohteiden kiinnostavuus. Laadukkaat rakennukset kestävät ja esimerkiksi ekologisuus on tärkeää asukkaille. Me vihreät haluamme lisätä laatupohjaisia kilpailutuksia rakennuskohteista, jotta kaikki talot eivät näyttäisi samalta ja saisimme monimuotoisuutta asuntokantaan.
Olen havainnut keskustellessani vihreisiin kuuluvien asuntosijoittajien kanssa, että vihreiden ajama politiikka on erityisesti yksityisten, pienten asuntosijoittajien ja vuokranantajien tavoitteiden mukaista. Suomen vuokranantajien tavoitteissa on paljon tuttua ja tunnistettavaa.


Edellinen
Edellinen

Kiitokseni

Seuraava
Seuraava

Mitä Helsinki ja Espoo voivat tehdä Itämeren tilan parantamiseksi